Wisceralna tkanka tłuszczowa

Osoby o wysokim poziomie trzewiowej tkanki tłuszczowej mają tendencję do posiadania dużych żołądków. Jednak nie dzieje się tak zawsze: wysokie poziomy tej tkanki mogą prowadzić do otyłości metabolicznej. Oznacza ona poziomy tkanki tłuszczowej przekraczającej normę, przy czym masa ciała danej osoby mieści się w standardzie dla jej wzrostu lub jest poniżej niego.

Wisceralna tkanka tłuszczowa gromadzi się w jamie brzusznej w okolicy ważnych dla życia narządów. Badania wykazały że nawet jeżeli twoja waga i zawartość tkanki tłuszczowej pozostaje stała, z wiekiem następują zmiany w jej rozmieszczeniu i z największym prawdopodobieństwem przemieszcza się w okolice brzucha. Na niekorzystne gromadzenie tkanki tłuszczowej wewnątrz jamy brzusznej narażeni są mężczyźni u których najczęściej występuje otyłość typu „jabłko” (otyłość wisceralna), a także kobiety w okresie po menopauzalnym, u których zahamowana zostaje produkcja żeńskich hormonów płciowych przez jajniki.

W otyłości brzusznej stwierdza się:
* insulino oporność
* hiperinsulinemię
* upośledzoną tolerancję glukozy
* cukrzycę typu II
* dyslipidemię
* nadciśnienie tętnicze
* zwiększoną zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Oporność na insulinę prowadzi do dalszych powikłań wiodących do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Otyłość brzuszna i hiperinsulinizm leżą u podstaw zaburzeń metabolicznych niekorzystnie wpływających na profil lipidowy osocza, tolerancję glukozy, ciśnienie tętnicze oraz krzepnięcie krwi.

Wisceralna tkanka tłuszczowa odkłada się głównie z powodu nieprawidłowych nawyków żywieniowych (posiłki typu fast food, gazowane napoje wysokokaloryczne, nadmiar cukru w diecie) nadmiernego picia alkoholu, nieregularnego spożywania posiłków, dojadania, braku aktywności fizycznej itd.W nocy obniża się wydzielanie enzymów i hormonów, wtedy też wzmaga się odkładanie tkanki tłuszczowej, dlatego też należy unikać spożywania posiłków w późnych godzinach wieczornych. Z wiekiem sytuacja ta nasila się, ponieważ zmieniają się proporcje poszczególnych komponentów w ciele człowieka i organizm odkłada większe ilości tkanki tłuszczowej.

Zapewnienie odpowiedniego poziomu tkanki wisceralnej zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, a także przyczynia się do opóźnienia wystąpienia cukrzycy typu II.

Analizator masy ciała umożliwia ocenę wisceralnej tkanki tłuszczowej w zakresie od 1-30:

Zakres od 1 do 9 – wskazuje, że ilość wisceralnej tkanki tłuszczowej znajduje się na właściwym, zdrowym poziomie. Należy monitorować tkankę tłuszczową, aby zawsze znajdowała się w bezpiecznym zakresie.
Zakres od 10 do 14 – wskazuje na zwiększoną ilość wisceralnej tkanki tłuszczowej. Należy rozważyć zmiany w swoim stylu życia, poprzez zastosowanie odpowiedniej diety lub rozpoczęcie, czy też zwiększenie ilości ćwiczeń.
Zakres od 15 do 30 – wskazuje na bardzo zwiększoną ilość wisceralnej tkanki tłuszczowej. Konieczna jest zmiana w swoim stylu życia, poprzez zastosowanie odpowiedniej diety lub rozpoczęcie, czy też zwiększenie ilości ćwiczeń.