Objawy nietolerancji Pokarmowej

Nietolerancja pokarmowa jest niepożądaną reakcją organizmu na spożywany pokarm, a jej objawy są bardzo różnorodne i niespecyficzne, co wynika z mechanizmu reakcji pokarmowo-specyficznych IgG.

Dolegliwości mogą dotyczyć różnych układów jednocześnie, natomiast aż w połowie przypadków manifestuje się od strony układu pokarmowego. Dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie ciężkości, zgaga, bóle brzucha, mdłości mogą świadczyć o zaburzeniach funkcji jelita.

Układ pokarmowy jako pierwszy ma kontakt ze składnikami pokarmowymi, a ważną rolą jelit jako elementu układu odpornościowego jest rozpoznanie, co jest bezpieczne, a co stanowi zagrożenie dla organizmu. Jeśli na skutek różnych czynników środowiskowych (leki, przetworzona żywność, stres) dojdzie do zaburzenia prawidłowej funkcji jelita, pokarmy w sposób niekontrolowany mogą przedostawać się do organizmu, stymulując powstawanie nietolerancji pokarmowej, która jest źródłem stanu zapalnego.

Poważną konsekwencją stanu zapalnego w jelicie może być zespół złego wchłaniania, a osoby nim dotknięte mogą być narażone na niedobór składników mineralnych i witamin, pomimo że ich dieta jest prawidłowo skomponowana.
układ pokarmowy
Skóra jest drugim narządem co do częstości manifestacji nietolerancji pokarmowej. Zmiany skórne mogą obejmować suchość i świąd skóry, trądzik, pokrzywkę, atopowe zapalenie skóry, egzemę, łuszczycę. Te uporczywe objawy mogą utrzymywać się kilka a nawet kilkanaście lat, znacznie obniżając komfort życia.
skóra
Objawy ze strony niektórych układów nie kojarzą nam się z reakcją na pokarmy. W przypadku układu oddechowego najczęściej upatrujemy przyczyny w reakcjach na pyłki traw, drzew, chwastów i roztoczy kurzu domowego. Jednak w praktyce diagnostyka nietolerancji pokarmowej u astmatyków oraz osób z nieżytem nosa, zapaleniem zatok czy częstymi infekcjami jest punktem zwrotnym w terapii.
układ oddechowy
Choroby o podłożu autoimmunologicznym jak choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, cukrzyca typu I, czy łuszczyca wiążą się z zaburzeniami funkcjonowania jelita i rozchwianiem układu odpornościowego. Diagnostyka w kierunku nietolerancji pokarmowej i zmiana żywienia wpłynie na regenerację śluzówki jelita i wyciszy nadmierną odpowiedź odpornościową organizmu, co w konsekwencji pozwoli na wyciszenie objawów choroby autoimmunologicznej.
choroby autoimmunologiczne
Niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa w wielu przypadkach jest zjawiskiem, które może trwać latami i prowadzić do kumulacji w organizmie wielu niekorzystnych zmian, rozregulowując podstawowe procesy metaboliczne i hormonalne. Nadwaga i otyłość, stłuszczenie wątroby, zatrzymywanie wody i obrzęki, insulinooporność, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, problemy z poczęciem i utrzymaniem ciąży, zespół napięcia przedmiesiączkowego mogą być konsekwencją nietolerancji pokarmowej.
układ hormonalny
Jelito oprócz funkcji trawiennych i odpornościowych, jest silnie unerwione i często jest nazywane “drugim mózgiem”. Z tego względu objawy nietolerancji pokarmowej bardzo często współistnieją z objawami ze strony układu nerwowego. W rzeczywistości mózg jest „bombardowany” informacjami pochodzącymi z naszego jelita. Toczący się stan zapalny może zaburzyć komunikacje na osi jelito-mózg, dając objawy w postaci depresji, zespołu przewlekłego zmęczenia, zaburzeń snu lub migrenowych bólów głowy.
układ nerwowy